Wasmachine reinigen

Waarom een wasmachine gereinigd moet worden

Het lijkt een raar iets, een machine reinigen die zeer frequent wordt gebruikt en waarbij water en zeep overvloedig worden gebruikt. Toch is het sterk aan te bevelen de wasmachine af en toe te reinigen. Zeker met de huidige generatie geconcentreerde wasmiddelen die op lage temperaturen (30°C of 40 °C) worden gebruikt. Dat is natuurlijk goed voor het milieu en bespaart op de energiekosten. Helaas heeft het op lage temperaturen wassen ook een nadeel. Er blijven zeep- en vetresten in de wasmachine achter omdat die bij lage temperaturen niet, of minder goed, oplossen.

Wanneer er een te hoge dosering aan wasmiddel wordt gebruikt, ontstaat er overmatige schuimvorming. Dat schuim blijft achter in de rubbers en slangen van de machine. Dat is koren op de molen van de zeepbacterie (ookwel vetluis genoemd). Daardoor gaat de wasmachine en uiteindelijk ook de was, muf ruiken. Als reactie op de stank is men genegen nog meer wasmiddel aan de was toe te voegen. Niet doen! Het probleem wordt op die manier verergerd en dus in stand gehouden.

Een wasmachine die regelmatig wordt gereinigd heeft bovendien een langere levensduur. Lees meer over een stinkende wasmachine. 

Wanneer wasmachine reinigen 

Zoals hierboven al werd benoemd, is het de hoogste tijd om de wasmachine te reinigen als die onfris ruikt of de was komt er muf uit. Ook wanneer het doseerbakje voor de zeep smerig is, er rommel in de manchet zit of het kijkvenster is smerig, is een reinigingsbeurt geen overbodige luxe. 

Hoe kan de wasmachine worden gereinigd 

Een van de eenvoudigste manieren om de wasmachine te reinigen is het wassen op de hoogst mogelijke temperatuur. Maak er eens per maand dus een gewoonte van om een was op 90 °C te draaien met bijvoorbeeld handdoeken of beddengoed. Voeg het liefst een wasmiddel dat bleek bevat toe of maak gebruik van het hygiëneprogramma. 

Het doseerbakje voor de zeep kan eenvoudig worden verwijderd en met heet water en een borstel worden schoongemaakt. Vaak zit er aan de onderzijde verbazingwekkend veel aangekoekt wasmiddel. Als het doseerbakje is verwijderd, kan ook de ruimte waarin het zich bevindt, worden schoongemaakt. De nieuwste generatie wasmachines zijn vaak zelfreinigend (lees hiervoor de handleiding van de machine).

De manchet (rubberen rand) van de wasmachine kan na elke wasbeurt met een zachte doek of een flinke prop keukenpapier worden drooggewreven. Niet alleen worden hierdoor eventuele zeep- en andere resten verwijderd, er blijft ook geen water in de rubberen manchet staan, wat de levensduur ten goede komt. Het vervangen van een manchet is arbeidsintensief en daarmee een dure grap. Ook eventuele sokken, lucifers, muntjes of andere kleine zaken worden zo direct teruggevonden.

Op de glazen deur van de machine wil zich soms aan de randen wat vuil, vet, haren of pluizen hechten. Maak een flinke prop keukenpapier een beetje nat om deze zaken te verwijderen.

De pluizenfilter (zit meestal aan de onderkant van de wasmachine) moet ook een aantal keren per jaar worden gereinigd. 

Laat na elke wasbeurt de deur van de machine openstaan. Op die manier kan de trommel drogen, hetgeen weer aan een schonere machine bijdraagt. 

Waarmee kan de wasmachine worden gereinigd? 

De meeste wasmachinefabrikanten bevelen vanzelfsprekend hun eigen reinigingstabletten aan, maar er zijn ook universele reinigingstabletten verkrijgbaar. Behalve deze vaak relatief dure tabletten, zijn er in de meeste huishoudens middeltjes als soda, azijn, bleek of vaatwastabletten ruim voorhanden. Die kunnen prima worden toegepast.

Wasmachine reinigen met soda 

Soda, oftewel natriumcarbonaat, is een natuurlijk product en een soort wondermiddel. Kies het heetste programma en voeg een half kopje soda aan het zeepbakje toe. Laat het programma zonder was draaien. De combinatie van hoge temperatuur en soda zal vet, zeep en vuil doen oplossen met een schone machine als resultaat. Bijkomend voordeel is dat ook de afvoer hierdoor gereinigd wordt. Soda heeft daarnaast een ontkalkende bijwerking.

Wasmachine reinigen met azijn 

Een flinke scheut azijn zorgt ook voor een schone wasmachine. Voeg ongeveer de hoeveelheid water van een glas aan het zeepbakje toe (iets meer is niet erg maar ruikt ook sterker). Selecteer het heetste programma (90°C of 95°C) en laat dit zonder was draaien. Schoonmaakazijn heeft een betere werking als natuurazijn en als bijkomend voordeel dat het de kalk beter oplost. Ontkalken is weer goed voor een langere levensduur van het apparaat.

Wasmachine reinigen met bleek 

Het wordt afgeraden om de machine met agressieve schoonmaakmiddelen, hetgeen bleek is, te reinigen. Niet doen dus. Gebruik liever soda, azijn of een vaatwastablet. Daarentegen kan het gebruik van wasmiddel met bleek weer geen kwaad.

Wasmachine reinigen met vaatwastablet 

Een andere mogelijkheid is om de wasmachine met een vaatwastablet schoon te maken. De toepassing is hetzelfde als die van soda en azijn. Doe de tablet zonder verpakking – dus ook geen zelfoplossende verpakking – in het zeepbakje en laat de wasmachine zonder was op het heetste programma draaien. Een stralend schone wasmachine is het resultaat. Een vaatwastablet heeft daarnaast een ontkalkende bijwerking. Daarmee wordt kalkafzetting op het verwarmingselement voorkomen. Lees meer over wasmachines ontkalken op https://etc

Conclusie 

Door de wasmachine op gezette tijden en op de juiste manier te reinigen, wordt muffe was en een stinkende wasmachine voorkomen. De levensduur van de wasmachine wordt zo verlengd. Wanneer het wasmiddel juist wordt doseert en de aanwijzingen van de fabrikant worden opgevolgd, kan vetluis worden voorkomen.

Plaats een reactie