Blender schoonmaken

Blender schoonmakenEen blender schoonmaken, hoe makkelijk of moeilijk is dat? Niet alle blenders zijn natuurlijk hetzelfde en vaak zijn de losse onderdelen niet geschikt voor de vaatwasser. Wilt u uw vieze blender schoonmaken in minder dan 2 minuten? De handigste schoonmaak methode voor blenders delen we graag met u. Wilt u het truukje doorvertellen? Dat mag, het schoonmaken van een blender is geen staatsgeheim, uw vrienden en kennissen mogen ervan meegenieten. Niemand wil uiteraard blender onderdelen, zoals schenkkan of messen, beschadigen of zelfs stukmaken. Toch is de hygiëne belangrijk, want wie lust er nou graag een smoothie uit een vieze blender?

Regelmatig ontvangen we bij klesto.nl dan ook mailtjes van onze lezers met de vraag: Hoe maak ik een blender schoon? Deze vraag beantwoorden we hier. Gelukkig is een blender schoonmaken een fluitje van een cent. Gemakkelijk, simpel en to the point, dat is waar we bij klesto.nl voor gaan. Heeft u ook een blender en gebruikt u het apparaat voor smoothies, soepen en sauzen? Prachtig, want een blender is, samen met de foodprocessor en de slowjuicer, ideaal om gezonde groentes en vers fruit te verwerken in uw maaltijden. In veel Nederlandse keukens is de blender dan ook een gewaardeerde kracht. Over blenders zijn we niet snel uitgepraat.

Wat kunt u wel doen met uw blender en wat moet u nou beslist niet doen? Ook hierover is best het een en ander te vertellen. Met onze handige tips haalt u het maximale uit uw blender. Wilt u weten wat de beste manier is om het klusje blender schoonmaken te beperken tot een werkje van 2 minuutjes? Dat gaan we doen, maar eerst even een lekkere smoothie. Daarna gaan we meteen beginnen met de schoonmaak.

Een blender meteen schoonmaken

Een blender is handig en tijdbesparend voor de bereiding van groente mixen. Een ideaal apparaat voor onze dagelijkse dosis vitaminen. Maar getver, wat wordt ie vies. Heeft u de gebruiksaanwijzing al bestudeerd? Daarin vindt u meestal wel de specificaties over de schoonmaak.

Kunnen de schenkkan en de messen in de vaatwasser? Prima, maar afspoelen blijft nodig tenzij u meteen uw vaatwasser aandoet na het blenden. Aangekoekt en hard geworden fruit is geen pretje. Alleen al hierom kunt u onze simpele en doeltreffende blender schoonmaak methode meteen na ieder gebruik uitvoeren.

Is uw blender vies en heeft u de smoothies uitgeschonken? Dan laten we nu zien hoe u heel simpel uw blender reinigt.

Hoe maakt u uw blender schoon?

Stap 1: Afspoelen onder de kraanBlender schoonmaken
Stap 2: Vul 1/3 met water plus 1 á 2 druppeltjes zeepsopBlender schoonmaken zeep
Stap 3: Zet de blender op zijn laagste stand aanBlender schoonmaken
Stap 4: Voer het tempo op en stop na ongeveer een halve minuutBlender schoonmaken
Stap 5: Spoel de blender om met koud waterBlender schoonmaken
Stap 6: Geniet van uw stralende blender...

Ps. gewoon afwasmiddel is prima geschikt.

Afdrogen hoort erbij

U kunt nu de kan omgekeerd op een theedoek laten staan of gelijk even goed afdrogen. Het afdrogen is wel belangrijk. Dit is om roestvorming aan de messen te voorkomen maar ook om bacteriën die houden van stilstaand water geen kans te geven. Wilt u de mesjes losmaken en even extra schoonborstelen? Periodiek kunt u dat altijd doen.

Handmatig schoonmaken is voor een blender toch wel het beste. Gaat u de blender voor een tijdje niet gebruiken? Dan kunt u een oude krant erin stoppen en het deksel hoeft u niet helemaal dicht te doen. Zo voorkomt u nare muffe luchtjes uit uw blenderkan.

Sommige blenders hebben een eigen schoonmaakfunctie
Wat schoonmaak betreft hebben sommige blenders trouwens ook zelf een apart programma met een schoonmaakfunctie. Heeft u een dergelijke machine? Dan is het nog makkelijker. U vult de kan weer voor ongeveer een derde met warm water en drukt op de cleaning knop. Stopt het programma uit zichzelf? Dan weer alles afspoelen en klaar is kees.

Motorgedeelte apart schoonmaken (niet bij de vaat)

Wist u dat in de beginjaren van de blenders veel mensen de motor hebben ondergedompeld in water? Het gevolg laat zich raden… helaas overleefd een blender dat beslist niet. Nu weten we natuurlijk wel beter, een blender is niet geschikt voor de vaatwasser. Haalt u meteen ook de stekker even uit het stopcontact?

Het motorgedeelte is natuurlijk wel geïsoleerd tegen spatjes maar niet bestand tegen grote hoeveelheden water. U kunt de basis van uw blender dan ook het beste afnemen met een zachte vochtige doek. Dan alleen nog even afdrogen en u kunt weer genieten van uw frisse en glanzend schone blender.

De schoonmaak zit erop en zeg eerlijk, vindt u het moeilijk? In het begin kan het natuurlijk eventjes wennen zijn, maar als de routine er eenmaal inzit valt het reuze mee. De grote truc is gewoon om de schoonmaak altijd gelijk te doen nadat u de blender heeft gebruikt.

Bent u vergeten om uw blender schoon te maken en zijn alle etensresten vastgeplakt aan uw kan en messen?

Geen nood, u moet vooral niet gaan schuren of hard poetsen. Het kunststof van uw blenderkan hierdoor dof worden en zelfs beschadigen. Zet u de blenderkan gevuld met water rustig even een half uurtje te weken, dan laten alle fruit en groenteresten weer gemakkelijk los. Zullen we gelijk kijken wat we met een blender allemaal kunnen en mogen?

Wat kunnen we met een blender(en wat niet?)

Een blender is gemaakt om te blenden oftewel malen of mixen. Een compacte motor roteert, met hoge snelheid, stalen ‘messen’ waardoor voedsel als het ware verpulverd wordt. Echte messen zijn het niet, er zit geen scherpte aan of snijrand. De functionaliteit van een blender komt eerder door de snelheid van het ronddraaien.

Hoe sterker de motor, dus hoe meer en sneller de omwentelingen, des te beter kan een blender mixen. Welke blender is snel en dus sterk en welke niet? Dit kunt u gemakkelijk checken door het vermogen van de motor te controleren. Heeft een blender een vermogen van meer dan 1000 Watt? Dan betreft het hier een zogenoemde power blender.

De slogan ‘Will it blend?’ van een bekende blender fabrikant is dan ook veelzeggend. Toch is een blender, over het algemeen, niet echt geschikt voor harde ingrediënten zoals nootjes of ijsklontjes. De messen kunnen hierdoor snel beschadigen en een blender is dan ook vooral bestemd voor zachte ingrediënten. Wilt u meer details?

Met zachte ingrediënten worden bijvoorbeeld bananen bedoeld en groenten zoals gekookte bloemkool, broccoli of aardappels. Ook is het zaak om altijd een beetje vloeistof (water of melk) toe te voegen aan uw ingrediënten. Hiermee vergemakkelijkt u de mix en ontziet u het apparaat. Met een gewone standaard blender kunt u smoothies, sauzen, soepen en cocktails maken.

Is een blender wel wat u nodig heeft?(tips)

Wilt u meer, zoals ijs crushen of nootjes en specerijen blenden? Dan kunt u een power blender maar ook een foodprocessor kopen. Wist u dat we al een uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar de beste blender van 2019? In deze grote blender test komen alle verschillende categorieën blenders aan bod en we besteden ook aandacht aan de power blenders.

Wilt u graag deeg en beslag mixen? Dan zou ook een staafmixer iets meer geschikt voor u kunnen zijn. Ook de beste staafmixers zijn door het team van klesto.nl uitvoering getest.
Er is trouwens nog wel een prettige bijkomstigheid te vermelden over blenders. Houd u wel van experimenteren met voedsel maar niet van verspilling? Juist doordat u zelf bepaald welke fruitsoorten en groenten u gaat mixen kunt u ook liflafjes en ‘restjes van gisteren' in de blender doen.

Aardappels bijvoorbeeld kunt u prima gebruiken als bindmiddel bij soepen en met dat kleine restje macaroni kunt u een heerlijke dipsaus maken. Zo wordt uw kookkunst nog gevarieerder en gebruikt u ook al het eten zonder weg te hoeven gooien.
Trouwens, hiermee zijn we alweer aan het einde van onze blog. De schoonmaak van uw en onze blender is gedaan en we hopen dat u nog lang geniet van gezonde smoothies en verse gerechten. Wilt u trouwens iets weten of iets melden? U mag altijd reageren. Bij klesto.nl stellen we uw mening op prijs.

Plaats een reactie