Broodrooster schoonmaken

Brabantia broodroosterIn 1919 kwamen de eerste broodroosters met pop-up op de markt en sindsdien is er veel verbeterd. Bij al die ontwikkelingen blijft er toch nog vaak een belangrijke vraag onbeantwoord. Want hoe maakt u een broodrooster nu eigenlijk goed schoon? Na het lezen van dit artikel weet u precies hoe u uw broodrooster schoonmaken moet.

Een broodrooster is bijna niet meer weg te denken in de Nederlandse keuken en wordt in steeds meer huishoudens vaak, zo niet dagelijks, gebruikt. Hierdoor blijven er in uw broodrooster natuurlijk ook de nodige kruimels en broodresten achter. Vindt u dat ook niet zo’n fijn idee? Daar kunnen we helemaal inkomen, want bij voedselbereiding is hygiëne natuurlijk belangrijk.

Broodresten op tafel of op uw aanrecht blijven uiteraard nooit lang liggen en hetzelfde zou ook bij uw toaster zo moeten zijn. Hoe u dan ook uw toaster goed en veilig kunt reinigen van broodresten en kruimels vertellen we u graag. Ook vertellen we u wat u beslist niet moet doen, want beschadigingen aan uw kostbare apparatuur zijn natuurlijk nooit de bedoeling.

Alle informatie over de werking van broodroosters, leuke wetenswaardigheden maar ook de aspecten van geroosterd brood en uw gezondheid komen aan bod. Heeft u een geavanceerde toaster en bereid u ook tosti’s en croques? Dan kunnen er ook nog eens kaasresten vast blijven plakken aan de verwarmingsdraden in uw apparaat. Wilt u weten hoe u kaasresten gemakkelijk kunt verwijderen uit uw broodrooster? Ook hierover krijgt u alle informatie. Er is trouwens aan toasters wel een leuke bijkomstigheid te melden qua hygiene. Een broodrooster is een (elektrisch) apparaat dat de nodige hitte produceert en hierdoor wel zelf veel bacteriën doodt maakt.

Vindt u het toch geen prettig idee dat er etensresten in uw toaster achterblijven en wilt u weten hoe u zo optimaal mogelijk uw broodrooster kunt reinigen?
Dit hebben we voor u onderzocht en we vertellen u, stap voor stap, hoe u dit zelf en bijzonder gemakkelijk kunt doen. Er zijn veel soorten en modellen broodroosters met allemaal hun eigen systemen en specificaties. We behandelen de schoonmaak van alle voorkomende types broodroosters in simpele en begrijpelijke taal. Klesto.nl is een veel gelezen site voor het onderzoeken en beoordelen van huishoudelijke apparatuur. Hier hoort natuurlijk, wat ons betreft, het reinigen van huishoudelijke apparatuur dan ook helemaal bij. Klesto is onafhankelijk, grondig en altijd actueel. Zullen we beginnen met de basics?

Basics over broodroosters

Van buiten weet natuurlijk iedereen wat een broodrooster is en ook hoe u een broodje roostert, is algemeen bekend. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als u brood roostert en waardoor krijgt een boterham nu zo’n mooi bruin kleurtje? Een broodrooster bestaat uit de buitenkant oftewel de behuizing, die meestal goed geïsoleerd is om niet heet te worden. In de sleuven van het broodrooster bevinden zich de brood-klemmen oftewel brood-rekjes waartussen u de boterhammen plaats. Deze rekjes zijn verbonden aan een automatische afslag en pop-up systeem waardoor uw boterhammen naar buiten springen als ze ‘klaar’ zijn.

Wist u dit allemaal al? Dat verbaast ons niets, want de meeste mensen die houden van een vers knapperig broodje weten dit waarschijnlijk wel. Toch moeten we ergens beginnen om het plaatje voor iedereen begrijpelijk en duidelijk te maken. Het onderdeel dat er natuurlijk werkelijk toe doet, zijn de verwarmingsdraden. Heeft u tijdens het roosteren wel eens in het apparaat gekeken? Dat heeft u vast wel de roodgloeiende draden gezien in het apparaat? Deze verwarmingsdraden zijn gemaakt van een nikkel-chroom-legering ook wel nichroom genoemd en vormen de basis van het broodrooster. Vooral kinderen vinden dit fascinerend maar let op, hitte is nooit zonder risico.

Deze verwarmingsdraden worden met behulp van elektrische stroom maar liefst 1000 graden Celsius en verwarmen uw brood door infrarode straling. Deze straling is onzichtbaar voor het menselijk oog maar bijzonder effectief. De hitte van de verwarmingsdraden verdampen als het ware het aanwezige water in uw boterham en veroorzaken hierdoor een proces, genaamd karameliseren. Wist u dat ieder brood of boterham voor 35 % uit water bestaat? Geeft niets want dat weet bijna niemand.

Door de boterham een bepaalde tijd te verhitten karameliseren we de broodstructuur aan de buitenkant en verkrijgen we het beoogde resultaat: een egaal bruine knapperige en smaakvolle boterham. Strakjes gaan we het ook hebben over de gevaren van verkoling (verbranding) en de gezondheidsaspecten daarvan. Dat doen we in een apart hoofdstukje, want nu u weet hoe een broodrooster werkt gaan we eerst even aan de schoonmaak.

Stekker eruit

Allereerst moet u de stekker uit het stopcontact trekken. Klinkt dit u een beetje overbodig of zelfs kinderachtig in de oren? Vergis u niet in het aantal ‘ongelukjes in huis’ door elektrische apparatuur. Met de Nederlandse wattage van 220 Volt kunt u dan ook echt een flinke opdonder krijgen. Is de stekker eruit? Prima dan gaan we beginnen. U heeft voor de schoonmaak niet veel nodig maar kunt u deze zaken alvast klaarzetten? Dan gaan we straks in één moeite door. Een teiltje met water en een licht schoonmaakmiddel, twee zachte niet pluizende doeken en een oude tandenborstel.

Schoonmaak basic broodroosters

Een broodrooster is gemakkelijk schoon te maken en ook nog eens zonder al te veel moeite. Heeft u een iets ouder broodrooster oftewel een eenvoudig model zonder uitschuifbare kruimellade? Dan neemt u het apparaat op en schud het langzaam en voorzichtig uit boven de gootsteen. Door het apparaat ondersteboven te houden vallen alle losse broodkruimeltjes en broodrestjes eruit. Heerlijk hé, de werking van de zwaartekracht?

Ziet u nog stukjes brood vastzitten aan de broodklem in het apparaat? Met de droge tandenborstel kunt u deze voorzichtig los borstelen. Is het apparaat kruimel vrij en hoort of ziet u niets meer vallen of bewegen? Dan zet u het apparaat weer op het aanrecht en neemt u de buitenkant af met een doekje en een klein beetje sop of water. Vallen er nog druppels van het doekje? Knijp het dan gewoon nog een keertje goed uit.

Elektriciteit en water gaan niet samen en ook roestvorming in uw broodrooster is natuurlijk niet de bedoeling van het schoonmaken. De knoppen en de bovenste zichtbare rand van de sleuven neemt u ook gelijk af met hetzelfde doekje. Daarna droogt u met het tweede zachte (droge)doekje het apparaat helemaal af. Valt het u mee of tegen? Want dit was alles. Uw broodrooster is weer schoon en klaar voor gebruik.


Schoonmaak moderne broodroosters

Heeft u een moderner of uitgebreider apparaat en is uw broodrooster al voorzien van zo’n handige kruimellade? Dan is het schoonmaken van uw apparaat zelfs nog iets gemakkelijker. Om te beginnen kijkt u in het apparaat om te zien als er broodresten vastzitten aan de brood-klemmen. Is dit het geval? Dan verwijderd u deze voorzichtig door licht borstelende bewegingen met uw (droge) tandenborstel. Deze kruimels vallen uiteraard allemaal in de kruimellade.

Zijn de brood-klemmen helemaal schoon? Dan haalt u de kruimellade er uit en wast deze gewoon onder de kraan met een sopje en een afwasborstel (geen schuurspons). De buitenzijde van het broodrooster neemt u af met een vochtig doekje(niet te nat) en ook alle knoppen en de randen van de sleuf of sleuven neemt u hiermee af. Daarna droogt u het apparaat en de kruimellade met uw droge doek en schuift de lade weer terug in het apparaat.

Heeft u dit voor het eerst gedaan? Dan is het nu waarschijnlijk de langste tijd geweest die u ooit nog nodig heeft gehad voor het reinigen van uw toaster. U weet nu hoe het moet en heeft nog maar een paar minuutjes nodig in de toekomst. Wel eventjes goed uw aandacht erbij houden want een broodrooster is een mooi, maar ook gevoelig apparaat.


Gesmolten kaas verwijderen broodrooster

Heeft u een mooi broodrooster die u ook als tosti ijzer gebruikt? Dan zult u wel gemerkt hebben dat er gesmolten kaas in uw apparaat druppelt en dat dit, als u het laat zitten, keer op keer verbrand. Heeft uw broodrooster annex tosti ijzer een uitneembare kruimellade? Dan kunt u deze gelukkig gemakkelijk schoonmaken met een afwasborstel en een sopje. De tosti klem maakt u dan ook gelijk schoon en zodoende is uw apparaat weer heerlijk fris.

Zitten er kleine stukjes gesmolten kaas tegen uw nichroome verwarmingsdraden of aan de randen van uw sleuven? Deze kunt u dan eerst weg borstelen met een oude (droge) tandenborstel. Let op, want bent u dol op tosti's en heeft uw broodrooster geen uitneembare kruimellade? Schaf dan liever een nieuw broodrooster aan die dit wel heeft, of koop een apart tosti apparaat. Want tenzij u regelmatig met een schroevendraaier de bodem uit uw apparaat wilt schroeven is uw toaster niet of nauwelijks schoon te krijgen van kaasresten.

Verbrande kaas is niet gezond en de geur is ook niet appetijtelijk. Hiermee komen we trouwens gelijk op een belangrijk aspect van geroosterd brood. We hadden het er net al eventjes over, en logisch dat u er alles over wilt weten. Hoe zit het nu eigenlijk met broodroosters en onze gezondheid?


Brood roosteren en uw gezondheid

Bent u nog van het oude stempel en weet u nog dat een broodrooster voornamelijk werd gebruikt om oud brood nog een beetje eetbaar te maken? Dan kunnen u en ik elkaar de hand geven en dan volgt automatisch de volgende vraag. Heeft u misschien ook nog een werkend oud broodrooster in huis of heeft u recent een echte originele retro toaster aangeschaft op een rommelmarkt? Dan volgt hier belangrijk nieuws: alle broodroosters van voor 1993 zijn niet meer veilig en kunt u dus niet meer gebruiken.

In de eerste generaties broodroosters werden gewoonlijk stoffen verwerkt waarvan nu bekend is dat die (zeer) schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In de isolatie van de behuizing werd voor 1993 namelijk vaak asbest gebruikt en tijdens de verhitting kunnen kleine stofdeeltjes hiervan vrijkomen.

In apparaten die vervaardigd zijn na 1993 wordt geen asbest meer gebruikt. Heeft u dus nog zo’n ijzersterke broodrooster van ruim 25 jaar oud of zelfs ouder? Helaas… U zult voor uw eigen bestwil toch een nieuwe moeten aanschaffen. Gelukkig zijn er qua uiterlijk ook hele mooie replica-toasters te koop die voldoen aan de normen en veiligheidsvoorschriften van nu. Gelukkig hebben we tegenwoordig trouwens ook diepvriezers dus de noodzaak om oud brood te roosteren bestaat niet meer. Tegenwoordig roosteren we gewoon omdat het lekker is.

Verbrande toast en uw gezondheid

Er is al veel geschreven en gezegd over de gevaren van verbrand eten. Het proces van brood roosteren, karamelliseren zoals het officieel heet, dient namelijk goed gedoseerd te worden. Als u te lang roostert vindt er verbranding oftewel verkoling plaats. Heeft u wel eens zo’n (pik)zwart stukje brood gezien en misschien zelfs ook opgegeten? Tja, ook ik heb wel eens met een mes de zwarte stukjes er keurig afgekrabd en het broodje gewoon opgegeten. Dit was uiteraard voordat we wisten dat carcinogene stoffen, want dat is de officiële benaming voor kankerverwekkende stoffen, zo schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Nu we weten dat alle verbrande of verkoolde etenswaren schadelijk zijn, houden u en ik er natuurlijk wel rekening mee. Is uw boterham, bagel of tosti verbrand en ziet u zwarte of zeer donkerbruine stukjes? Eet het dan niet op want dit is dus ongezond. Stel de temperatuur stand van uw broodrooster iets lager in en rooster gewoon opnieuw een andere verse boterham. Dan is en blijft een geroosterd broodje namelijk gewoon gezond en lekker.


Drie uitvinders maken één broodrooster

Het broodrooster is al ongeveer een eeuw geleden uitgevonden. Ongeveer, want tussen de uitvinding zelf en de eerste verkoop aan consumenten zit een behoorlijk tijdsverschil. Ook lopen de versies, over wie de eerste was die de broodroosters verkochten, een beetje uiteen. De producenten General Electric en Hotpoint strijden hierbij om de eer.

Feit is dat het elektrische broodrooster is uitgevonden door de Schot Alan MacMasters in 1893. Voor die tijd werden er trouwens ook al broodjes geroosterd. Dit deed men door brood, vastgehouden met een brood-ijzer, te roosteren in een open vuur. Heeft u wel eens gekampeerd en daarbij ook aan een gezellig kampvuur gezeten? Dan weet u ongetwijfeld uit eigen ondervinding hoe u een authentiek broodje roostert.

Verder met de uitvinders want ook de Amerikaan Albert Marsh heeft, met zijn uitvinding van nichroom in 1905 (indertijd chromel genoemd) een belangrijke bijdrage geleverd aan het broodrooster zoals we dat nu kennen. Zijn ontdekking wordt als verwarmingsmethode bij het roosteren nog steeds toegepast.

Last but not least was de uitvinding van het pop-up systeem in 1919 van zeer grote invloed en is dat nog steeds bij alle broodroosters. Hiervoor gaat de eer naar de Amerikaanse uitvinder Charles Strite. Dankzij deze uitvinding komen onze geroosterde broodjes tot aan vandaag, automatisch, kant en klaar uit het apparaat.

Broodroosters anno nu

Sinds de uitvinding van het elektrische broodrooster zijn er wereldwijd miljoenen van deze apparaten in gebruik. Er worden natuurlijk dagelijks, ook in Nederland, nieuwe toasters gekocht in verschillende modellen en uitvoeringen. Ook aan de broodroosters anno nu vinden regelmatig verbeteringen en aanpassingen plaats en dat is natuurlijk ook wel zo prettig.

Hiermee zijn we trouwens alweer aan het einde gekomen van ons artikel over het schoonmaken van uw broodrooster. U heeft alles gelezen en bent weer helemaal op de hoogte. U weet nu alles over de gezondheidsaspecten en waar u op moet letten bij het roosteren van brood. U kunt nu zelf uw apparaat goed schoonmaken en weet wie de uitvinders waren van uw geliefde broodrooster.

Wat u nooit moet doen met uw broodrooster

Voor de duidelijkheid hebben we nog eventjes alle no-no’s op een rijtje gezet.
Dingen die u beslist niet moet doen bij de schoonmaak van broodroosters zijn:

  • Schuurmiddel of schoonmaakmiddelen gebruiken met schuurkorrels erin zoals Jif, Jaf of Vim.
  • Agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek of Purple Blaster.
  • Schuursponsen die kunnen krassen op uw apparaat.
  • Het gebruik van ijzeren objecten, of andere harde voorwerpen waarmee u in het apparaat prikt. Überhaupt moet u nooit of te nimmer zomaar in het broodrooster prikken, ook niet met een vork.
  • Uw broodrooster afnemen met te vochtige doeken is uiteraard ook een echte not.
  • De laatste en belangrijkste NEE bij het schoonmaken van een broodrooster is: maak uw broodrooster nooit schoon met de stekker nog in het stopcontact.

Bekijk de beste broodroosters

Bij klesto.nl houden we onze lezers graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van huishoudelijke apparatuur en het schoonmaken daarvan. Wij volgen de ontwikkelingen nauwgezet en dit hopen we ook nog lang te blijven doen. Heeft u trouwens een vraag, opmerking of verzoek dan mag u ons altijd een berichtje sturen. Bij Klesto bent u belangrijk.

3 gedachten over “Broodrooster schoonmaken”

Plaats een reactie