Wat is een ionisator

Een ionisator, oftewel ionizer genaamd, is een elektrisch toestel dat moleculen ioniseert. Er wordt een elektrische lading op deeltjes aangebracht door een negatieve hoogspanning op een naald te zetten. Zo ontstaan negatieve ionen (deeltjes) die van de naald springen om zich vervolgens aan schadelijke, positief geladen ionen te binden.

Een ionisator kan per seconde 20.000 tot 200.000 ionen produceren. Voor een juiste concentratie aan negatieve ionen is het belangrijk dat de binnentemperatuur ongeveer 20 °C is en de luchtvochtigheid tussen 45% en 60% ligt. De luchtvochtigheid kan eenvoudig met een hygrometer worden gecontroleerd.

Waarom een ionisator?

Negatieve ionen komen in de natuur veel meer voor dan binnenshuis. Tijdens een onweersbui bijvoorbeeld worden ze door de elektriciteit van een bliksemschicht geactiveerd. Dat geeft een fris en opgeruimd gevoel. Daarom is een ionisator binnenshuis een waardevolle toevoeging. In huis  dragen elektrische apparaten, elektrisch geladen kunststof oppervlakten en huisstof namelijk bij aan het vernietigen van negatieve ionen. Negatieve ionen hebben de eigenschap om stofdeeltjes aan te trekken. Daardoor wordt het (positieve) stofdeeltje zwaar en valt naar beneden, waar het opgezogen of opgedweild kan worden. Tijdens het stofzuigen kunnen er uiteraard weer nieuwe stofdeeltjes in de lucht terecht komen, het proces wordt dan weer herhaald. Negatieve ionen hebben trouwens nog meer positieve eigenschappen. Aan negatief geladen ionen hechten zich met name zaken als ziektekiemen en bacteriën, schimmels, pollen, vogelstof, huisstof en sigarettenrook. Ook nare geurtjes en schadelijke gassen als koolwaterstofverbindingen en zwaveldioxide worden geneutraliseerd. Uit gezuiverde lucht kan beter zuurstof worden opgenomen en het ademen gaat makkelijker.

Uiteraard kunt u ook een apparaat met ingebouwde ionisator aanschaffen. Zo combineert u twee waardevolle functies. Denk bijvoorbeeld aan een luchtbevochtiger. klesto.nl deed er al onderzoek naar. De beste luchtbevochtiger met ionisator is de Clean Air CA-604W. Een dergelijk apparaat is echt een uitkomst voor mensen met hooikoortsverschijnselen van of allergische reacties.

Extra negatieve ionen in de lucht biedt voordelen

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het verrijken van de lucht met negatieve ionen een positief effect op ons mensen heeft. De weerstand versterkt, het concentratievermogen wordt vergroot en de levensvreugde verbetert. 

Wanneer er sprake is van een verstoorde verhouding van ionen, dat wil zeggen als de lucht te veel positieve zuurstofionen bevat, voelen mensen zich vaak niet lekker of krijgen last van ongemakken. Die kunnen onder meer bestaan uit een droge keel, verstopte neus, vermoeidheid, hoofdpijn, een grieperig gevoel, nervositeit en zelfs depressiviteit.

Het vergroten van de hoeveelheid negatieve ionen binnenshuis heeft dus diverse voordelen: 

  • de lucht in huis wordt schoner en dus gezonder
  • een grotere weerstand van het lichaam
  • minder kans op allergieën door inademing van stof en andere allergenen
  • minder problemen door angst en depressie
  • minder kans op ziekte
  • een beter stofwisseling
  • afname van slaapproblemen en nachtmerries 

Gelukkig kunnen met behulp van een ionisator meer negatieve ionen worden gecreëerd.

Met de ionisatie van omgevingslucht wordt op dus een veilige manier de atmosfeer in het interieur optimaal gezond gehouden. Het is een volkomen veilig proces dat een aantal positieve effecten op lichamelijk en geestelijk gebied heeft.

Plaats een reactie